IV. Murat Osmanlı sultanları arasında fiziksel kuvvetiyle ünlüdür. İriyarı olan padişah erken yaşlardan beri güreşe, cirite, biniciliğe ve ağırlık kaldırmaya ilgi duymuştu. Ergenlik döneminde hızla gelişmiş özellikle çalıştığı ağırlıkların etkisiyle de ömrü boyunca eklem ve kas ağrıları çekmiştir. İlk milli vucut geliştirici sporcumuz diye biliriz.
Ağırlıklar kaldırmış, 2 kişinin zor kaldırdığı topuzları tek elle kaldırmaya başlamıştır.
Hindistan’dan gelen bir elçi heyeti IV. Murat’a çok sağlam her darbeye karşı dayanıklı bir kalkan hediye etmiştir. Kalkanın sağlamlığını denemek isteyen Padişah adamlarına kalkanı bir yere asmalarını söyler, kalkan asıldıktan sonra bu kalkana ok atışları yapmış bu kalkanı defalarca delmiştir. IV. Murat’ın gürzü ve yayı şuan topkapı sarayında sergilenmektedir.
Bağdat kuşatması esnasında da yüzlerce kiloluk bir topu kaldırıp Fırat nehrine attığı sonra da tek başına onu nehirden çıkardığı Musul ve Kerkük Türkmenleri tarafından anlatılan gelen kendisiyle ilgili birçok efsaneden birisidir. Padişahın bu abartılı sayılacak fiziksel kuvveti onun otoriter ve genç imajıyla birleştiğinde ortaya sıra dışı, karizmatik bir padişah figürünün doğmasına neden olmuştur.
Ayrıca 60 kiloluk gürzüyle, odasına kendisini öldürmek için giren 4 dilsiz cellatı feci şekilde öldürdüğü, eski padişah olan genç Osman’ın ölümünde rol oynayan 2 yeniçeriyi kalabalığın arasında tanıyıp öldürmüştür.