Bağdat Seferi’ne bakalım. 15 yıl boyunca Safevi idaresinde kalan Bağdat, 4. Murad’ın bu seferi sonucunda yeniden Osmanlı idaresine geçiyor. Orada İmam-ı Azam’ın türbesindeki hadise beni çok etkiledi.
Evet, ‘Bağdat fethedilmedikçe ziyarete yüzümüz yoktur’ diyerek Hanefi mezhebinin kurucusu İmam-ı Azam’ın türbesini ziyaret etmemişti. Surların dışında olmasına rağmen bu ziyareti erteliyor. Ancak Bağdat alındıktan sonra bu ziyareti gerçekleştiriyor. Bağdat’ın alınışının sadece itikadi değil, siyasi sonuçları da vardır. 4. Murad’ın ne kadar büyük bir ordu kumandanı olduğunun nişanesidir Bağdat’ın geri alınışı. Yaklaşık 15 yıldır İran işgalindeydi. Daha önce defalarca Osmanlı serdarları tarafından kuşatılmış, fakat alınamamıştı. Yine İlber Hoca’nın yerinde tespitiyle, Sultan Murad, burada büyük bir mareşal olduğunu göstermiştir.
Bugünkü Kabe binası da onun eseridir. Çünkü sık taşkınlarla temeline kadar yıkılmış ve yeniden yapılmıştır. Hatta takında bu padişahın adı bulunuyordu, hala duruyor mu bilmiyorum.
Türklerin Serüveni – Abdulkadir Özcan