Hasan Sabbah oğlunu neden öldürdü? Hasan Sabbah nasıl öldü? - Dtarihi
Selçuklu tarihiHasan Sabbah oğlunu neden öldürdü? Hasan Sabbah nasıl öldü?

Hasan Sabbah oğlunu neden öldürdü? Hasan Sabbah nasıl öldü?

-

Sabbah, hastalandığı zaman tahta iyi bir liderin geçmesi gerektiğini düşünerek bunun üzerine kafa yormuştur. Sabbah, yaklaşık yirmi yıl boyunca Lemeser şehrinin kumandanlığını yapmış olan sadık dostu ve adamı Buzurg-Umid’i kendi tahtına aday olarak düşünmüştür. Daha sonra bu kararını kesinleştiren Hasan Sabbah, Buzurg Umid’i, Ardistanlı Dihdar Ebu Ali’yi, Kasranlı Adem’in oğlu Hasan’ı ve tüm ordularının komutanı Kiya Ebu Cafer’i de alarak bir toplantı düzenlemiş ve bu toplantıda Buzurg Umid’i, kendi yerine halife tayin etmiştir.

Öyke ki İslam dinine göre yasak olan alkol alma konusu, Hasan Sabbah’ın hüküm sürdüğü yerde de devam etmiştir. Sabbah, mesela 35 yıl boyunca cennet ismi verilen yerde dahi şarap içirtmemiş ve şerbetleri insanlara sunmuştur. Hatta bir rivayete göre oğullarından bir tanesini sırf şarap içti diye idam bile ettirmişti. Sabbah böylesine bir hayat yaşamış 23 Mayıs 1124 yılında hayata gözlerini yummuştur.

Sabbah’ın ölümü adeta tüm çevre şehirler ve ülkelerde yankılanmış ve sanki Haşhaşi tarikatı temelden çökmüş gibi bir izlenim doğmuştur. Nitekim Sabbah’ın saldığı korku öylesine derindir ki onun ölümüyle Sabbah’tan korkan herkes kafasını kumdan çıkartmıştır. Bu durum Haşhaşilerin yeni lideri Buzurg Umid’i oldukça rahatsız etmiştir ve her şeyin Hasan Sabbah ile toprağa gömülmediğini ispatlamak için ezeli düşmanları Selçuklular üzerinde baskılar kurmaya çalışmıştır.

Gizli Örgütler ve Tarikatlar

Mutlaka Okumalısınız

Genç Osman’ın kanını dava eden Abaza Mehmed Paşa yakaladığı Yeniçerileri nasıl öldürüyordu?

Hanedanın kanını dava etme bahanesiyle ayaklanmalar çıktı. Anadolu'daki kalelerde...

Hz İbrahim Kabe’yi nasıl inşa etti?

Sonra Hz İbrahim, Allah'ın dilediği kadar onlardan uzakta kaldı...
x