Eski Mısır'ın Yedi Harikası - Dtarihi
Mısır tarihiEski Mısır'ın Yedi Harikası

Eski Mısır’ın Yedi Harikası

-

1- Yapılar: Sakkara’daki Step Piramidi dünyanın ilk büyük taş yapısıydı. Giza’deki Büyük Piramit şaşırtıcı şekilde, her biri 2,5 ton ağırlığında olan 2.300.000 taş bloktan yapılmıştı.

2- Yazı: Mısırlılar kullandıkları yazıyı MÖ 3000 dolayında buldular. Hiyeroglifler, duvar oymaları ve resimleri için kullandıkları kutsal simgelerden oluşuyordu. Resim yazısı, parşömenlere yazı yazmak için kullanılan daha basit bir teknikti.

3- Matematik: Matematik konusundaki büyük yetenekleri, harika yapı ustaları olmalarına yardım etmiştir. Büyük Piramit, mükemmel bir kareden sadece yüzde 0,05 bir sapma göstermektedir.

4- Astronomi: Mısırlılar bir yılda 365 gün olduğunu bulmuşlardı. Kraliçe Hatşepsut’un veziri, yani en önemli resmi görevli Senenmut tarafından yapılan yıldız haritası da Mısırlıların gezegenlerin gökyüzündeki hareketini önceden bilebildiklerini gösterir.

5- Yiyecek: Mısırlılar, hurma ve baharattan ilk unlu ürünler ile tatlıları yapmışlardır. Ayrıca işçileri de, ekmek, bira ve soğandan oluşan ilk paketlenmiş öğle yemeklerini yiyen kişilerdi.

6- Moda: Eski Mısırlılar makyaja önem verir (far ve ruj kullanırlardı), insan saçından elde edilen peruklar takar, dövme yaptırırlardı. Ayakkabılarını deriden, tahtatan, hatta ince altın tabakalarından yaparlardı. Şık Mısırlılar, sıcağa karşın eldiven giyen ilk insanlardı.

7- Küçük aletler: Mısırlı mimarlar, yerçekimi sayesinde her zaman düz bir çizgi halinde duran bir ipin ucuna bağlı bir ağırlık olan gez (çekül) kullanmışlardı. Bu alet, her binanın dimdik inşa edilmesini sağlıyordu. MÖ 1500 dolayında Amenemhet adında Mısırlı bir saray görevlisi ilk su saatini icat etti.

Eski Mısır Mumyalar Sihir ve Efsaneleri – Jim Pipe

Mutlaka Okumalısınız

Sultan Kılıçarslan nasıl şehid edildi?

Sultan Kılıçarslan, ordusunun mağlup olduğuna kesin olarak kanaat getirdikten...
x