Fatih Camii avlusunda 25 yaşlarında bir delikanlı Baki'nin yolunu kesip yakasına yapışır ve şairin yalan söylediğini hakaretle anlatır. ''Sen bir beyitinde, eğer aşıklar yalvarırsa güzeller onlara sevgi gösterir'' diye yemin ediyordun. Ben tam iki aydır kapısının önünde yalvardığım halde, sevdiğim yüzüme bile bakmadı. Senin yüzünden rezil, rusvay oldum'' demesi üzerine Baki: - Dtarihi
Osmanlı tarihiFatih Camii avlusunda 25 yaşlarında bir delikanlı Baki'nin yolunu...

Fatih Camii avlusunda 25 yaşlarında bir delikanlı Baki’nin yolunu kesip yakasına yapışır ve şairin yalan söylediğini hakaretle anlatır. ”Sen bir beyitinde, eğer aşıklar yalvarırsa güzeller onlara sevgi gösterir” diye yemin ediyordun. Ben tam iki aydır kapısının önünde yalvardığım halde, sevdiğim yüzüme bile bakmadı. Senin yüzünden rezil, rusvay oldum” demesi üzerine Baki:

-

Şairler Sultanı Baki bir gazelinde;

”Güzeller mihriban olmaz demek yanlıştır Baki

Olur vallahi billahi hemen yalvari görsünler” demektedir.

Bu gazelin yazılmasından birkaç ay sonra Fatih Camii avlusunda 25 yaşlarında bir delikanlı Baki’nin yolunu kesip yakasına yapışır ve şairin yalan söylediğini hakaretle anlatır.

”Sen bir beyitinde, eğer aşıklar yalvarırsa güzeller onlara sevgi gösterir” diye yemin ediyordun. Ben tam iki aydır kapısının önünde yalvardığım halde, sevdiğim yüzüme bile bakmadı. Senin yüzünden rezil, rusvay oldum” demesi üzerine Baki:

”-Efendi evladım ben o yeminimde hala sadıkım. Yanlız sen yalvarı yanlış anlamışsın. Ben orada yalvarmaktan değil, ”Yalvar” denen gümüş paradan bahsediyordum. Sen şimdi git sevdiğin kız için biraz para harca bakalım. Yine sana yüz vermezse gel ben sana yeminimin kefaretini vereyim.”

Tarihimizden Altın Damlalar – Muammer Yılmaz

Mutlaka Okumalısınız