Kültür seviyesi yüksek ve tahsilli bir ailenin üyesi olduğu anlaşılan ve annesinin özel ilgisiyle eğitilen İbni Sina, bilim hayatına, Buhara’da özel hocalar nezaretinde önce Kur’an ve edeb ilimlerini öğrenerek başlamış, on yaşına geldiğinde hem Kur’an’ı ezberlemiş hem de Kur’an’a dayalı ilimleri ve Hint matematiğini öğrenmiştir.
Hanefi mezhebine mensup İsmail ez-Zahid’den fıkıh ve metodolojisi, Buhara’ya gelen Abdullah en-Natılı’dan yine özel derslerle mantık ve felsefe okumuş, Öklides’in geometrisi ve Ptolemaios’un astronomisini kendi gayretiyle öğrenip hocasına anlatınca Natıli, küçük yaştaki bu dehaya hocalık yapamayacağını fark ederek Buhara’dan ayrılmıştır.
18 yaşına geldiğinde artık okuma ihtiyacı hissetmeyecek kadar bilgi sahibi olmuştur.
Gazneli Sultan Mesud’un Isfahan’ı alması sırasında İbni Sina’nın evi ve kütüphanesi yağmalanmış, gerek bu olaya üzüntüsü, gerekse kendisine dikkat edememesinden dolayı kulunç hastalığına yakalanmış, çabucak kurtulmak için ilaçlara fazla yüklenince hastalık tedavi edilemez bir hal almıştır. İbni Sina, hasta haliyle Alauddevle’nin Hemedan seferine katılmış, bundan dolayı hastalık daha da ilerlemiştir. Artık iyileşemeyeceğini anlayan İbni Sina, tedaviyi bırakıp kaderine razı bir halde beklemeye başlamış ve 1037’de vefat etmiş, Hemedan’da defnedilmiştir; kabri buradadır.
Türk Düşünce Tarihi