Osmanlı İmparatorluğu 1. Dünya savaşına nasıl girdi? | Dtarihi
Osmanlı tarihiOsmanlı İmparatorluğu 1. Dünya savaşına nasıl girdi?

Osmanlı İmparatorluğu 1. Dünya savaşına nasıl girdi?

-

Osmanlı İmparatorluğu o günlerde çok bunalımdadır. Abdülhamit Han tahttan indirilmiş, Beylerbeyi Sarayı’ında köhne bir odaya kilitlenmiştir. Yönetime el koyan Talat ve Cemal Paşalar maceracı ve gözü karadırlar.

Almanlar özellikle Enver Paşa’yı avuçlarına alırlar. Öyle ki İstanbul’a kalkan trenlerin üstüne bile: ”Berlin-Enverland” yazarlar. Talat Paşa  ortaokul diplaması bile olmayan postacıdır. Ancak mason olunca önü açılır. İttihat ve Terakki ‘militanlı’ğından, Dahiliye Nazırlığı’na çıkarılır. Ancak o komitacılıktan vazgeçmez. Rakiplerini katlede katlede yükselir ki kanlı Bab-ı Ali baskını bunlardan sadece biridir. Cenap Şehabeddin’e  göre Talat Paşa, ünlü Bulgar komitacısı Sandasky’e taş cıkartacak kadar ”habis zekalıdır.”

Ünlü yazar onu ”ağ ören, tuzak kuran, pusuya yatan, harmanı yola çeviren bir hilekar” olarak tarif eder. Cemal Paşa ise gittiği her yerde darağacı kurduran, karışıklıklarda önce Müslümanları astıran, müstehzi, kibirli ve zalim biridir. Yanına yaklaşılmaz. Ermeni hayranıdır ve bunu saklamaz. Arapları şirazeden çıkarmak için ne gerekiyorsa onu yapar. O günlerde Almanya’nın İstanbul sefiri Baron Van Wangenheim toplantı üstüne toplantı düzenler, nefis Türkçesi ile pembe  tablolar çizer. ”Siz doğudan biz batıdan bastıralım. Hudutlarımız birbirine kavuştuğu zaman bizi kim tutabilir?” der. Bu kurt politikacı ne yapar yapar bizimkilere bir antlaşma imzalatmayı becerir. Buna göre Rusya İtilaf Devletleri’ne katılır ve Almanya savaşa sürüklenirse Osmanlılar da harbe girecektir. Halbuki imzaların atıldığı saatlerde Rusya çoktan cephede yerini almış ve Almanya resmen savaş ilan etmiştir. Enver Paşa’nın bunu bilmesi mümkün değildir. Sırf ”Wangenheim ‘in tatlı hatırı için ” koca imparatorluğu maceraya sürüklemek akılla, mantıkla izah edilebilecek bir gaf değildir. Çok geçmez Goeben ve Breslau adlı iki Alman zırhlısı Cezayir kıyılarındaki Fransız hedeflerine saldırır, İngiliz donanması tarafından sıkıştırılınca bize sığınırlar. İngilizler efendi efendi gelir ve bu iki gemin karasularımızdan çıkarılmasını isterler. Ancak Enver Paşa bu iki zırhlıyı satın aldıklarını söyler. Alman gemilerine fes giydirmekle meseleyi halledeceğini zanneder.. Midilli ve Yavuz adını alan zırhlıların kumandanı Amiral Souchon bizim safları kolay kandırır ve Karadeniz’de talim izni çıkarır. Souchon halatları toplar toplamaz Rus limanlarına dayanır. ”Osmanlı bayrağı altında ”Odessa, Kefe ve Novorossisky’i bombalar.

İki Rus gemisini ve bir Fransız vapurunu batırır ki artık savaş kaçınılmazdır. Rusya hemen Osmanlı Devletine bir ültimatom verir ve arkasından da harp ilan eder. Böylece ” Üç Ahbap Çavuşlar bir heves uğruna koca imparatorluğu sonu belirsiz bir maceraya sürüklediler. 4 sene süren bu harbin neticesinde, Osmanlı Devleti sona erdi ve 3,5 milyon vatan evladı bir hiç uğruna can verdi.

Mutlaka Okumalısınız

Kanuni Sultan Süleyman’ın Son Sözleri

''Ben ölünce bir elimi tabutumun dışına atın. İnsanlar görsünler...

4. Murad tütün içmeyi neden yasaklattı?

2 Eylül 1633 günü Cibali tarafında bir gemi kalafathanesinde...
x