4. Murad'ın çok kuvvetli bir insan olduğu söylenir. Hatta bir Yeniçeri onun yaşıyla alay edince sultan tek vuruşta onu kılıcıyla ikiye bölmüş denir. Doğru mudur? - Dtarihi
Osmanlı tarihi4. Murad'ın çok kuvvetli bir insan olduğu söylenir. Hatta...

4. Murad’ın çok kuvvetli bir insan olduğu söylenir. Hatta bir Yeniçeri onun yaşıyla alay edince sultan tek vuruşta onu kılıcıyla ikiye bölmüş denir. Doğru mudur?

-

4. Murad’ın çok kuvvetli bir insan olduğu söylenir. Hatta bir Yeniçeri onun yaşıyla alay edince sultan tek vuruşta onu kılıcıyla ikiye bölmüş denir. Doğru mudur?

Sultanın çok kuvvetli olduğu doğrudur ama kılıçla insanı ikiye böldüğü hadisesi doğru değildir. Zaten bir yeniçeri, sultanla dalga geçemezdi. İnsanı değil de, bir merkebi kılıç darbesiyle ikiye böldüğü vuku bulmuştur. Bununla ilgili elimizde kaynak var. Bedeni gücü çok fazladır; dillere destandır. Tüfekle bile delinemez denen ve doğudan gelen birkaç kat deriyi ok atışıyla delebilen, ok atış mefafesinde bugün bile kırılamayacak rekorları olan çok güçlü bir insan…

Bazı kaynaklarda saray görevlilerinden silahdar ağayı kuşağından kaldırıp başı üstünde Enderun’u dolaştırdığı nakledilir. Yirmi yaş onun için milattır diyebiliriz. Çünkü o yaştan itibaren bütün ipleri eline almıştır. O döneme kadar annesinin konrolündeydi devlet işleri… Bu arada hemen belirtelim ki, Osmanlı’da saltanat naipliği ya da naibeliği diye bir makam yoktur. Dolayısıyla Kösem Sultan için saltanat naibesi denmesi yanlış bir ifadedir. Ancak onun çok önemli bir boşluğu, devlet idaresindeki boşluğu doldurduğu, oğlu adına kararlar aldığı doğrudur.

Türklerin Serüveni

Mutlaka Okumalısınız