Bir gün her nasılsa, bir başka faziletli sahabi olan Bilal-i Habeşi ile aralarında tartışma çıkar. Öfkesine mağlub olan Ebu Zer, Habeşli ve siyah derili olan Bilal’e - Dtarihi
İslam tarihiBir gün her nasılsa, bir başka faziletli sahabi olan...

Bir gün her nasılsa, bir başka faziletli sahabi olan Bilal-i Habeşi ile aralarında tartışma çıkar. Öfkesine mağlub olan Ebu Zer, Habeşli ve siyah derili olan Bilal’e

-

Bir gün her nasılsa, bir başka faziletli sahabi olan Bilal-i Habeşi ile aralarında tartışma çıkar. Öfkesine mağlub olan Ebu Zer, Habeşli ve siyah derili olan Bilal’e ”Ey kara karının oğlu!” diye hakarette bulunur.

Çok incinen ve Ebu Zer’den bunu beklemeyen Bilal Resul-i Ekrem’e şikayette bulunur. Ebu Zer’i azarlayan Peygamberimiz şöyle buyurur: ”Ey Ebu Zer demek ki sen içinde hala cahiliyet ahlakının izlerini taşıyorsun.”

Bir anlık öfkesine yenilen Ebu Zer Peygamberimiz’in bu azarını işitince büyüklüğünü, tevazu ve faziletini gösterip yanağını yere koyarak şöyle seslenir: ”Ey Bilal ayağınla yanağıma basmadıkça yüzümü yerden kaldırmayacağım!” (Müslim, Eyman, Buhari)

İşte Peygamber mektebinden yetişmenin sonucu. Herkes insandır, herkes hata yapabilir. Ama hatadan dönmek, bütün samimiyetiyle bunu göstermek asıl fazilettir.

Tarihi-Tasavvufi Menkıbeler ve Yorumları

Mutlaka Okumalısınız

Gazneli Mahmud, Selçuklu Sultanı Arslan Yabgu’yu neden öldürttü?

Mikail'in torunları Tuğrul ve Çağrı beyler bunları yaşarken, ailenin...