Osmanlı'da Lale Devri nasıldı? - İsyanın lideri Arnavut asıllı bir yeniçeri olan Patrona Halil aynı zamanda Beyazıt Hamamı'nda tellaklık yapıyordu. Asilerin isteği üzerine Nevşehirli Damat İbrahim Paşa idam - Dtarihi
Osmanlı tarihiOsmanlı'da Lale Devri nasıldı? - İsyanın lideri Arnavut asıllı...

Osmanlı’da Lale Devri nasıldı? – İsyanın lideri Arnavut asıllı bir yeniçeri olan Patrona Halil aynı zamanda Beyazıt Hamamı’nda tellaklık yapıyordu. Asilerin isteği üzerine Nevşehirli Damat İbrahim Paşa idam

-

Osmanlı devletinde zihniyetlerin değiştiği Lale Devri; ilerleme, gelişme, tarihe tutunma mücadeleleri için Batı’nın model alınması bakımından kapıların aralandığı bir dönemdir. Lale devri ne zaman dendiğinde  cevap olarak; 18 Yüzyılda 1718-1730 yıllarını kapsayan kısa dönemden söz etmek mümkündür. İşte Lale Devri ile ilgili merak edilenler…

 

 

Lale Devri, ”Zevk ve sefa” devri olarak bilinir. Adını, o dönemde İstanbul’da yetiştirilen ve zamanla ünü dünyaya yayılan lale çiçeklerinden alması, çok sonradan olmuştur. Bu dönem Osmanlı İmparatorluğunun hiçbir devrinde lale devri olarak anılmamıştır.

Halkın büyük bir kısmı zor durumdayken  İstanbul’da bazı devlet büyüklerinin rahat yaşam sürmeleri, eğlenceye düşkünlükleri huzursuzluklara sebep oluyordu.

İran savaşı sırasında Sultan’ın fethedilmiş kaleleri para karşılığı sattığı söylentisi üzerine, halktan Sultan’ın sefere çıkması isteği gelmişti. III. Ahmet, göstermelik bir sefer alayı düzenlendi. Akşam olunca kayıklarla saraya geri döndü. Bu durumunun anlaşılması bardağı taşıran son damla oldu.

İsyanın lideri Arnavut asıllı bir yeniçeri olan Patrona Halil aynı zamanda Beyazıt Hamamı’nda tellaklık yapıyordu. Asilerin isteği üzerine Nevşehirli Damat İbrahim Paşa idam edilerek cesedi isyancılara teslim edildi. Padişah III. Ahmed tahttan indirildi ve yerine I.Mahmud getirildi.

 

 

Mutlaka Okumalısınız

İsrailoğulları hangi soydan geliyor?

Yine Yüce Allah bu konuyla ilgili olarak şöyle buyurmaktadır: ''Andolsun...