Timur Türk müdür? Timur'un soyu nereye dayanıyor? - Dtarihi
Timur tarihiTimur Türk müdür? Timur'un soyu nereye dayanıyor?

Timur Türk müdür? Timur’un soyu nereye dayanıyor?

-

Timur’un aile şeceresi, üzerinde herkesin ittifak ettiği bir şecere değildir. Bazı Arap kaynakları onun annesi Tekina’nın Cengiz Han soyundan geldiğini yazarlar. Açıkçası doğru olsa bile bunun çok da önemli olduğu düşüncesinde değilim. Zaten Timur’un kariyerinde bu duruma ilişkin bir atıf da yoktur. Yine babası ile ilgili olarak da kaynaklar ikiye bölünmüş durumdadır. Bir tarafta soylu bir kabilenin (Barlasların) reisi, diğer tarafta ise sıradan bir kimse olduğuna dair kayıtlar vardır.

Öte yandan Timur’un torunu Uluğ Bey’in Karşı’dan getirip Semerkand’da işlettiği daha sonra da dedesinin mezarına koyduğu siyah yeşim taşının üzerinde bulunan kitabede yer alan şecerede Timur’un soyu birkaç kuşak öncesinde Cengiz Han ile birleşmektedir. Tabii bu kitabenin uydurma olup olmadığı tartışmalıdır…

Neticede Timur’un böyle bir iddiada bulunduğunu bilmiyoruz, hatta hayatı bize bulunmadığını söylüyor. Fakat öte yandan büyük tarih alimimiz merhum Zeki Velidi Togan şecerenin uydurma olmadığını savunur.

Mustafa Alican

Mutlaka Okumalısınız

Haccac-ı Zalim, Hz Ebubekir’in torunu Abdullah bin Zübeyr’i nasıl şehit etti?

Bugün Mekke müzesinde bu 3 ahşap sütundan bir tanesi...

Cengiz Han düşmanlarının hilelerine, hile ve aldatmaca ile karşılık vermeyi öğrenmişti. Fakat

Düşmanlarının hilelerine, hile ve aldatmaca ile karşılık vermeyi öğrenmişti....