Timur'un 3 yıllık İran seferi sırasında neler yaşandı? - Dtarihi
Timur tarihiTimur'un 3 yıllık İran seferi sırasında neler yaşandı?

Timur’un 3 yıllık İran seferi sırasında neler yaşandı?

-

Meşhur bir üç yıllık İran seferi var. Neler yaşandı o dönemde?

1386-1388 yılları arasında gerçekleşen ve kayıtlara Üç Yıllık Sefer olarak geçen söz konusu sefer, bir anlamda Timur’un İslam dünyasının en önemli hükümdarı olma yolundaki ilk büyük adımı olarak değerlendirilebilir. Başkenti Semerkan’dan hareketle başlayan söz konusu sefer esnasında İran, Azerbaycan ve Gürcistan’ı kontrol altına alan Timur birçok hükümdara da boyun eğdirmişti.

İrili ufaklı birçok emir ve beye diz çöktürmenin yanında Bağdat’taki Celayirli Ahmed’i sindirmiş, Memluk Sultanı ile irtibat kurarak kendisine karşı ittifak etmeye çalışan Toktamış’ı Kafkas geçitlerinde mağlup etmiş. Doğu Anadolu’ya girerek Karakoyunluları hakimiyeti altına almaya çalışmıştı.

Şöyle kuşbakışı olarak bakıldığında, Timur’un bu seferle birlikte tabir yerindeyse ”en büyük benim” demeye getirdiği söylenebilir. Horosan ve Maveraünner’de kontrolü sağlayıp Çağatay coğrafyasında birliği tesis ettikten sonra düzenlediği Üç Yıllık Sefer, Timur’un siyasi hedeflerinin ilk evresinden ikinci evresine geçtiğini gösteriyordu. Bu anlamda söz konusu sefer için onun dünyaya açılması ve cihangirlik yolundaki ilk büyük adımını atmasıdır da denebilir.

Mustafa Alican

Mutlaka Okumalısınız

4 oğlunu şehid veren kadın sahabe

Kadın sahabilerden Hansa hatun güzel söz ve şiirde meşhurdu....