Hz Nuh'un gemiyi yapması ve geminin ebatı - Dtarihi
İslam tarihiHz Nuh'un gemiyi yapması ve geminin ebatı

Hz Nuh’un gemiyi yapması ve geminin ebatı

-

Bazı selef alimleri der ki: ‘‘Yüce Allah, Hz Nuh’un duasını kabul buyurunca, gemi yapımında kullanılması amacıyla ona bir ağaç dikmesini emretti. Bunun üzerine Hz Nuh ağacı dikti ve büyümesi için yüz yıl boyunca bekledi. Sonra onu kesip 100 yılda -bir başka rivayete göre 40 yılda- doğradı. (Böylece gemiyi imal etti.) Allah doğrusunu daha iyi bilir.

Süfyan es Sevri’ye göre Hz Nuh’un gemisi, Hint çınarından yapılmıştır.

Süfya es Servi der ki: ”Yüce Allah, Hz Nuh’a; yapacağı geminin boyunun seksen arşın olmasını, dış kısmının ziftle kaplamasını, burun kısmını da suları yarabilsin diye eğik ve kıvrımlı yapmasını emretti.”

Katade der ki: ”Hz Nuh’un gemisi, 300*50 arşın ebatındaydı.

Hasan el-Basri de der ki: ”Hz Nuh’un gemisi, 600*300 arşın ebatındaydı.”

Abdullah bin Abbas da der ki: ”Nuh’un gemisi, 1200*600 arşın ebatındaydı.

Hz Nuh’un gemisinin, 2000*100 arşın ebatında olduğunu söyleyenler de olmuştur.

Bunların hepsi de şunu söylemiştir: Hz Nuh’un gemisi, otuz arşın yüksekliğinde olup üç kattan oluşuyordu. Her katın yüksekliği on arşındı. Alt katı hayvanlarla canavarlar için, orta katı insanlar için, üst katı da kuşlar içindi. Kapısı yan tarafında olup üzerinde perdesi vardı.

Yüce Allah konuyla ilgili olarak şöyle buyurmaktadır:

”Nuh dedi: Ey Rabbim! Beni yalanlamalarına karşı bana yardım et!’ Bunun üzerine ona şöyle vahyettik: ‘Gözlerimizin önünde ve vahyimizle gemiyi yap.” (Müminun 26-27) Yani sana emrettiğimiz gibi gözetimimiz altında gemiyi yap ki, imalat hususunda seni doğru olan yönteme ulaştıralım ve gemicilikte doğru olanı sana gösterelim.

”Bunun üzerine ona şöyle vahyettik: ‘Gözlerimizin önünde ve vahyimizle gemiyi yap. Sonra, buyruğumuz gelip de fırın kaynayınca, her cinsten birer çiftle birlikte -haklarında daha önce hüküm verilmiş olanlar dışında- aileni de gemiye bindir. Zulmetmiş olanlar konusunda da bana başvurma. Çünkü onlar mutlaka boğulacaklardır!” (Muminun 23-27)

İbn Kesir – Peygamberler Tarihi

Mutlaka Okumalısınız

Timur’un Osmanlı’ya faik (yüksek) bir tarafı var mıdır? – İlber Ortaylı

Evet, bu bence ne stratejidir, ne de idari teşkilattır....

Lokman, Hz Davud’un huzuruna girdi. Hz Davud o anda bir zırh örüyordu. Lokman daha önce…

Lokman Hekim'den rivayet edilen şu husustur: Lokman, Hz Davud'un huzuruna...