Yıldırım Bayezid Ve Timur'un Mektuplaşmaları - Dtarihi
Osmanlı tarihiYıldırım Bayezid Ve Timur'un Mektuplaşmaları

Yıldırım Bayezid Ve Timur’un Mektuplaşmaları

-

Timur: Rum diyarında melik olan Yıldırım Bayezid. Bil ki, biz kudret ve iktidarımızla insanlık aleminin en büyük kısmını tab’amız haline getirmiş bir hükümdarız. Bu görülmemiş işi, tek başımıza yaptık, senin gibi babamızdan ülkeler miras almış değiliz. Aklını başına topla ve Kara Yusuf’la Ahmet Celayir’i topraklarından kov. Emirlerime karşı gelen hükümdarların akıbetini duymuş olsan gerektir. Sizde o hükümdarların arasına girmekten sakının.



Bayezid: Ey ihtiyar köpek, tekfurdan daha şiddetli kafirsin. Mektubunda bizi korkutmak ve hile ile kandırmak istemişsin. Şöyle mi zannedersin ki ben Acem padişahları gibi olam, veya askerüm deşt-i Kıpcak-i Tatari gibi avare ola. Bizim askerlerimiz, Irak ve Horasan askerleri gibi hamiyetsiz ve perişan olmayacak kadar onurlu askerlerdir. Yine sen, bizim askerleri  Şam ve Halep askerlerine de benzetmeyesin.

Timur: Sen kendini Allah yolunda cihat eden, bizi ise haksız yere kan döken bir kafir ve beni yeni yetme bir savaşçı saymıssın. Bil ki ben kırk yıla yakın yakın bir süredir nefsimi cihada adamışım… Siz niçin bize hizmet etmekten kaçıyor, sevgi göstermiyorsunuz? Hem yaşça da senden büyük durumdayım… Mektubundaki gibi tehdit ve gurura kapılma, akıl yolundan uzak sözlere cesaret etme… Bizimle anlaşma yoluna döner, özür dileyen bir ifade ile cevap verirsen, aramızda dostluk ve sevgi olur. Böylece Frenk kafirine fırsat vermemiş olursun, biz de, Sivas’tan çekilerek geri döneriz. Bizim niyetimiz ve meylimiz sizi zayıf düşürerek meşgul etmek, böylece kefere dinine yardım etmek değildir.

Bayezid:  Zamanın cihan sultanı  olan Timur-i Köregen.. İyi bil ki,  atam Ertuğrul Han üç yüz kadar gazisiyle beraber, Hülagü Tatar’ından on bin Tatar’a vurup, Alaeddin Keykubat’a galip gelenleri mağlup etmiştir. Bundan sonra devlet idare etme şerefine  nail olmuş, hil’at kendisine verilerek Allah’ın lutfu ile Ali Selçuk’un yerine geçmiş, fakat idareyi elde etmesi isyan başkaldırma ile olmamıştır… Siz Sivas’ı harap idüp, ehl-i İslam’ın ırzını payimal etdükten sonra ne denile bilir ki! Siz, ilk suçlamayı kendinizden gidermeye uğraşıyosunuz. Arapça ve Farsça mektuplarınızdaki serlik, kabalık, kibir ve gururdan başka bir nesne yoktu. Al-i Osman, hile ile ülkeleri kendisine mülk edinmemiştir. Mektublarımız akıllı devlet erkanımızla yapılan istişareler sonrası yazılmıştır.



Mutlaka Okumalısınız

Hz Muhammed (sav)’in ümmetine 6 nasihati

İbn Hibban ve Taberani rivayetine göre Ebu Zerr şöyle...

Göktürkler neden soylarının A-shih-na (Aşina) kurdundan geldiğini iddia etmişlerdir?

Türk adını ilk defa resmi devlet şeklinde kullanarak milletimize...