Çinli oyuncular, Ögeday’ı eğlendirmek için kukla oynatıyorlardı. Han kuklaların arasında uzun bıyıklı ve sarıklı bir ihtiyarın atın kuyruğuna bağlanarak sürüklendiğini gördü ve Çinlilere bu adamın kimi temsil ettiğini sordu.

0
5226

Bir defasında da Çinli oyuncular, Ögeday’ı eğlendirmek için kukla oynatıyorlardı. Han kuklaların arasında uzun bıyıklı ve sarıklı bir ihtiyarın atın kuyruğuna bağlanarak sürüklendiğini gördü ve Çinlilere bu adamın kimi temsil ettiğini sordu.

Oyuncu başı şu cevabı verdi:

-Moğol cengaverleri esir Müslümanları arkalarında böyle sürükler.

Ögeday oyunu durdurdu ve hizmetçilerine hazinesinde bulunan Çin’in ve İran’ın en pahalı kumaş ve halılarını getirtti. Bunları Çinlilere göstererek, yaptıkları malların batı mallarından aşağı olduğunu söyledi.

Dedi ki:

-Benim memleketimde birçok Çinli esire sahip olmayan tek bir zengin Müslüman yoktur. Halbuki hiçbir zengin Çinlinin Müslüman esiri yok! Bilirsiniz ki Cengiz Han, bir Müslümanı öldürene kırk altın mükafat verilmesini emretmişti. Fakat bir Çinlinin hayatının bu kıymette olduğuna hükmetmedi. O halde nasıl oluyor da siz Müslümanlarla eğlenmeye cesaret edebiliyorsunuz?

Ve oyuncularla kuklalarını saraydan kovdu.

Cengiz Han

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz